رشته های مهندسی

معرفی رشته مهندسی اپتیک و لیزر

یکی از رشته های تقریبا نوپا در انتخاب رشته کنکور سراسری در گروه ریاضی، رشته مهندسی اپتیک و لیزر است. برای علاقه مندان به این رشته کاربردهای زیادی را امروزه در رشته های مختلف پیدا کرده است. پورتال جامع مهندسین ایران در این مطلب به سراغ معرفی رشته مهندسی اپتیک و لیزر می‌رود و شرایط تحصیل در این رشته، گرایش ها، درآمد و حقوق، بازارکار این رشته را به داوطلبان عزیز معرفی می‌کند.

مهندسی اپتیک ولیزر

اپتیک شاخه ای از علم فیزیک است که به مطالعه رفتار و خواص نور مرئی، مادون قرمز و فرابنفش می پردازد و در بسیاری از علوم (ستاره شناسی، مهندسی، پزشکی، عکاسی و…) کاربرد دارد. لیزر نیز به دلیل خواص متمایزش نقش بسیار مهمی در افزایش تولیدات صنعتی، گسترش ارتباطات و پیشرفت صنعت چاپ و پزشکی دارد. در رشته مهندسی اپتیک و لیزر دانشجویان با انواع لیزر و اپتیک و کاربردهای آنها، اسپکتروسکوپی لیزری(اندازه گیری طول موج و فرکانس)، فن آوری ساخت قطعات اپتیکی و…آشنا می شوند و قادر به طراحی و ساخت تجهیزات اپتیکی و لیزری مورد نیاز در زمینه های مختلف باشند.

دانش اپتیک و لیزر پیشرفتهای فراوانی در دهه‌های اخیر داشته است. با توجه به آینده درخشان و کاربردهای روزافزون آن، تربیت کادر متخصص که آشنا به زیر بناهای نظری و مسلط به مبانی عملی باشند، لازم به نظر می‌رسد.

مهندسی اپتیک و لیزر

دوره کارشناسی مهندسی اپتیک و لیزر به منظور آموزش مبانی علمی اپتیک و کاربرد آن در تجهیزات اپتیکی، اپتوالکترونیکی و لیزری تدوین شده است. در فن آوری پیشرفته و بویژه در صنایع دفاعی، تولید، انتشار و بکارگیری نور، آشکارسازی آن در نواحی مختلف بینایی و برهمکنش نور باماده مسائل مهم به شمار می‌آیند.

در این راستا به متخصصینی که بتوانند همکاری لازم را در طراحی و محاسبات ساخت و نگهداری تجهیزات اپتیکی، اپتوالکترونیکی و لیزری بعهده گیرند، به شدت احساس می‌شود.

علم اپتیک و لیزر

انتخاب رشته مهندسی اپتیک و لیزر به تازگی در صنایع دفاع و ساخت اسلحه های فوق پیشرفته استفاده می شود. همان طور که مطالعه کردید علم و رشته اپتیک و لیزر در این چند سال اخیر توانسته است که در میان شاخه های زیادی از صنایع و علوم پزشکی خود را اثبات کرده و به نحو احسن بکار گیری شود. وجود این رشته در صنایع مختلف این رشته را به یک علم روز و بسیار مهم برای هر کشوری تبدیل می کند و طبیعی است که تمام جوامع و دولت ها در صدد یادگیری و آموختن این شاخه از علم برآیند.

فوایدی که بکار گیری انتخاب رشته اپتیک و لیزر در صنایع مختلف دارد. فوایدی از جمله؛ سرعت بالا، نیاز به انرژی کم، نداشتن آلودگی، دقیق بودن و ظریف بودن عمل کرد، هزینه ی پایین، قدرت مانور بالا. نیاز کمتر به نیروی انسانی است که تمام این فاکتور ها این علم را علمی جذاب کرده است. به همین دلیل امروزه انتخاب رشته اپتیک و لیزر در کشور ما هم به عنوان یک رشته دانشگاهی در مقاطع مختلف تدریس می شود و ما نیز در چند سال اخیر در انتخاب رشته اپتیک و لیزر به دستاورد ها و پیروزی های زیادی دست یافته ایم .

عزیزانی که در رشته اپتیک و لیزر درس خوانده و تحصیل خود را در این رشته کامل کرده اند توانایی این را دارند که متخصصین مورد نیاز در گروه های زیر را تامین کنند و در این شاخه ها به عنوان متخصص فعالیت نمایند.

  1. همکاری در طراحی و ساخت تجهیزات اپتیکی و لیزری و اپتوالکترونیکی
  2. تنظیم و اجرای برنامه های تعمیر و نگهداری دستگاه های اپتیکی و لیزری
  3. نظارت بر انجام دقیق سرویس های لازم مانند عیب یابی و بازرسی فنی و پیاده و سوار کردن و تنظیم دقیق تجهیزات اپتیکی و لیزری
  4. شناخت و راه اندازی و بکار گیری سیستم هایی که دارای تجهیزات اپتیکی و اپتو الکترونیکی و لیزری هستند
  5. پذیرش مسئولیت های فنی در صنایع اپتیکی و لیزری
  6. توانایی لازم جهت کنترل کیفیت به روش اپتیکی و لیزری
  7. راه اندازی و انجام آزمایش های بیناب سنجی لیزری
  8. مشارکت و همکاری در پروژه های فوق
  9. توانایی انجام آشکار سازی نور در نواحی مختلف بیناب به ویژه در نواحی مادون قرمز

رشته اپتیک و لیزر

دروس انتخاب رشته مهندسی اپتیک و لیزر در مقطع کارشناسی

دروسی که در مقطع کارشناسی در رشته اپتیک و لیزر باید خوانده و پاس شوند (به غیر از دروس عمومی که در تمام رشته ها ی دانشگاهی مشترک هستند ) به دو قسمت دروس پایه و دروس اصلی تقسیم می شون، که ما در قسمت دروس پایه و دروس اصلی رشته اپتیک و لیزر را در دو قسمت برای شما آورده ایم .

دروس اصلی رشته مهندسی اپتیک و لیزر

  1. فیزیک مدرن + آزمایشگاه
  2. ریاضی مهندسی
  3. الکترومغناطیس ۱ و ۲
  4. روش های ریاضی در اپتیک
  5. موج
  6. مکانیک کوانتوماپتیک و لیزر
  7. مکانیک کوانتوم مواد و قطعات اپتیکی
  8. اپتیک هندسی + آزمایشگاه
  9. اپتیک موجی + آزمایشگاه
  10. لیزر ۱ و ۲ + آزمایشگاه
  11. تکنیک خلاء + آزمایشگاه
  12. اصول طراحی دستگاه های اپتیکی
  13. کارگاه طراحی دستگاه های اپتیکی
  14. کاربرد رایانه در اپتیک و لیزر
  15. نقشه کشی صنعتی ۱
  16. آمار و احتمال در اپتیک
  17. الکترونیک ۱ + آزمایشگاه
  18. زبان تخصصی

دروس پایه رشته مهندسی اپتیک و لیزر

  1. پایه ریاضی ۱ و ۲
  2.  فیزیک ۱ و ۲
  3. شیمی
  4. معادلات دیفرانسیل
  5. برنامه نویسی
  6. محاسبه عددی

 اپتیک و لیزر

ادامه تحصیل در رشته مهندسی اپتیک و لیزر

عزیزانی که به رشته مهندسی اپتیک و لیزر علاقه دارند و یا انتخاب رشته مهندس اپتیک و ایزر را انجام داده و در مقطع کارشناسی تحصیل کرده اند می توانند در مقاطع ارشد و دکتری همین رشته ادامه تحصیل دهند.

گرایش های مختلف در انتخاب رشته مهندسی اپتیک و لیزر در مقطع ارشد

افرادی که انتخاب رشته مهندسی اپتیک و لیزر را انجام داده اند و مقطع کارشناسی را به پایان رسانده اند و قصد ادامه تحصیل در رشته اپتیک و لیزر را دارند باید یکی از گرایش های مقطع ارشد را انتخاب کنند و در آن گرایش ادامه تحصیل دهند که گرایش های مقطع ارشد در انتخاب رشته مهندسی اپتیک و لیزر عبارت اند از :

  1. گرایش اپتو الکترونیک
  2. گرایش لیزر
  3. گرایش اپتیک

شرایط پذیرش در انتخاب رشته اپتیک و لیزر بدون کنکور

کسانی که به رشته مهندسی اپتیک و لیزر علاقه دارند ولی در کنکور سراسری رتبه ای برای هدایت شدن به این رشته را کسب نکرده اند و یا به هر دلیلی نتوانسته اند که وارد این رشته شوند می توانند در صورت علاقه بدون کنکور وارد این رشته شده و تحصیل کنند. البته روش بدون کنکور شرایطی مانند شرط معدل دارد. که در این شرایط باید معدل دیپلم فرد متقاضی به حد مشخص شده از طرف دانشگاه شده باشد.

بازار کار رشته مهندسی اپتیک و لیزر

در سال های اخیر و همزمان با رشد جهانی کاربردهای لیزر رشته اپتیک و لیزر نیز شاهد بازار کار مناسبی بوده است که به نمونه هایی از آن اشاره می کنیم:

  1. بیمارستان ها و مراکز درمانی مجهز
  2. صنایع نظامی (بخش متعدد)
  3. سازمان انرژی اتمی
  4. مراکز تحقیقاتی وزارت بهداشت
  5. مراکز تحقیقاتی صنعتی کارخانه های بزرگ

موارد بالا مواردی در بازار کار انتخاب رشته اپتیک و لیزر بودند که جدیدا و در سال های اخیر به آن اضافه شده اند. و موارد و زمینه های فعالیتی در رشته اپتیک و لیزر هستند که از دیر باز وجود داشته است زمینه هایی مانند : طراحی، نگهداری، تعمیر سیستم ها و تجهیزات اپتیکی، لیزری و اپتو الکترونیکی، امور تحقیقاتی در زمینه لیزر ها و . . .

سال های اخیر علم و رشته مهندسی اپتیک و لیزر در سطح جهانی پیش رفت های بسیار زیادی داشته است و کشور ما نیز از این پیشرفت ها بی بهره نمانده و این رشته در ایران نیز با نو آوری ها و کشف های زیادی همراه بوده است. پس با این پیش رفت ها و نو آوری ها باید شاهد رشد بسیاری در بازار کار این رشته نیز باشیم که دقیقا درست است.

زمینه هایی مانند خوشکاری ، برش کاری، برشکاری فوق دقیق، دستگاه های تخریب، دستگاه ها و ماشین الات فاصله یاب، زمینه ی گسترده پزشکی که خود دنیایی جدا و بسیار وسیع در رشته لیزر و اپتیک است. و زمینه ای دیگر در این رشته برای فعالیت شغلی مخابرات است.

این رشته برای کسانی که علاقه و پشت کار داشته باشند رشته ای بسیار خوبی محسوب می شود. علاوه بر اینکه رشته اپتیک و لیزر هر روز در حال پیشرفت و ایجاد زمینه های جدید شغلی است.

یقین داشته باشید که بازار کار و زمینه فعالیت در رشته اپتیک و لیزر روز به روز وسعت یافته و به حجم و تنوع آن افزوده می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.