مهندسی فناوری اطلاعات

زبان برنامه نویسی کاتلین چیست؟ معایب ، مزایا و کاربرد Kotlin

از آنجا که زبان برنامه نویسی کاتلین زبانی جدیدتر از جاواست در حال حاضر برای توسعه و برنامه نویسی اپلیکیشن اندروید از زبان کاتلین هم استفاده می شود در این بخش میخواهیم به معرفی زبان برنامه نویسی کاتلین بپردازیم و مزایای ، معایب و  کاربرد زبان برنامه نویسی کاتلین را به شما نشان دهیم.پس در ادامه همراه پورتال جامع مهندسین ایران باشید.

کاتلین چیست ؟

کاتلین (به انگلیسی: Kotlin) یک زبان برنامه نویسی متن باز است که توسط JetBrains طراحی شده است. شی گرا است و از ویژگی های برنامه نویسی کاربردی پشتیبانی می کند.

زبان کاتلین یک زبان ایستا است که توسط برنامه نویسان مستقر در روسیه توسعه داده شده است. کاتلین این قابلیت را دارد تا بر روی ماشین مجازی جاوا اجرا شود. کاتلین چند پلتفرمی است یعنی این زبان برنامه نویسی در سمت سرور، اندروید و هرجا که جاوا اجرا شود کاربرد دارد.

از زمانی که گوگل زبان برنامه‌‌نویسی کاتلین را به رسمیت شناخته است، کاتلین به یکی از محبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی برای توسعه اندروید تبدیل شده است. طبق نظرسنجی توسعه دهندگان Stack Overflow در سال ۲۰۲۰، کاتلین چهارمین زبان برنامه نویسی محبوب ترین محسوب می شود. به این دلیل است که گوگل تصمیم گرفت که کاتلین زبان ترجیحی خود برای برنامه نویسی اندروید باشد.

کاتلین

تاریخچه کاتلین Kotlin چیست؟

در جولای ۲۰۱۱، JetBrains از پروژه کاتلین که یک زبان جدید برای JVM (ماشین مجازی جاوا) بود، و حدود یک سال در حال توسعه بود را رونمایی کرد. دیمیتری جمروف (Dmitry Jemerov)، سرپرست JetBrains، گفت که اکثر زبان‌ها به استثنای Scala، ویژگی‌هایی که مدنظرشان است را ندارند. با این حال، او زمان کم تألیف اسکالا را هم به عنوان یک نقص ذکر کرد.

یکی از اهداف اعلام شده کاتلین کامپایل با سرعت جاوا است یعنی به همان سرعت زیاد جاوا کامپایل شود. در فوریه ۲۰۱۲، JetBrains این پروژه اپن سورس را تحت مجوز آپاچی ۲ (Apache 2 license) اعلام کرد.

این نام از جزیره کاتلین در نزدیکی سن پترزبورگ گرفته شده است. آندری برسلاو (Andrey Breslav) اشاره کرد که تیم تصمیم گرفته نام این زبان را به نام جزیره ای ثبت کند، درست مانند جاوا که از جزیره اندونزیایی جاوا نامگذاری شده است. (اگرچه زبان برنامه نویسی جاوا احتمالاً از قهوه نامگذاری شده بود).

JetBrains امیدوار است که زبان جدید باعث فروش IntelliJ IDEA شود.

Kotlin v1.0 در ۱۵ فوریه ۲۰۱۶ منتشر شد. این اولین نسخه رسمی با ثبات در نظر گرفته می‌شود.

در Google I/O 2017، گوگل پشتیبانی درجه یک از Kotlin در اندروید برای ساخت اپلیکیشن اندروید اعلام کرد.

Kotlin v1.2 در ۲۸ نوامبر ۲۰۱۷ منتشر شد.

کد اشتراک گذاری بین ویژگی پلتفرم های JVM و جاوا اسکریپت به تازگی به این نسخه اضافه شده است

Kotlin نسخه ۱.۳ را در ۲۹ اکتبر ۲۰۱۸ منتشر شد و برنامه‌های برنامه‌نویسی ناهمزمان را به همراه داشت.

در ۷ می ۲۰۱۹، گوگل اعلام کرد که زبان برنامه نویسی Kotlin اکنون زبان ترجیحی آن برای توسعه و ساخت برنامه های اندروید است. کاتلین همچنین جایزه برک آوت کنفرانس نرم افزار منبع باز O’Reilly را برای سال ۲۰۱۹ دریافت کرده است.

Kotlin نسخه ۱.۴ را در آگوست ۲۰۲۰ منتشر کرد.

Kotlin نسخه ۱.۵ در در می ۲۰۲۱ منتشر شد.

چرا کاتلین ؟

کاتلین بر روی پلتفرم های مختلفی اجرا و پیاده سازی می شود. از جمله سرور یا اندروید یا به صورت محلی(Native) که توسط کامپایلر LLVM کامپایل می شود و قابل پیاده سازی بر روی

Windows (x86_64 only at the moment)
Linux (x86_64, arm32, MIPS, MIPS little endian)
MacOS (x86_64)
IOS (arm64 only)
Android (arm32 and arm64)
WebAssembly (wasm32 only)

برخی شرکت ها که از kotlin استفاده میکنند .

  • گوگل
  • آمازون
  • نتفلیکس
  • Painterest
  • اوبر
  • ترلو
  • Coursera
  • کمپ
  • بیس
  • کوردا
  • جت برینس

و خیلی شرکت های بزرگ دیگر …

زبان برنامه نویسی Kotlin

ویژگی های زبان کاتلین چیست؟

ویژگی های کاتلین هر چی که باشد قابل توجه بوده که باعث جذب افراد زیادی برای ساخت برنامه های موبایل شده بنابراین اگر بخواهیم بگوییم که قابلیت های کاتلین چیست می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

کاتلین منبع باز است

اولین چیزی که باید در مورد ویژگی ها و کاربرد کاتلین بدانید این است که کاتلین یک زبان برنامه نویسی متن باز است. اما، جدا از منبع باز بودن، Kotlin یک single-click tool نیز ارائه می دهد که با استفاده از آن، توسعه دهندگان می توانند کد جاوا موجود را تبدیل کنند.

Kotlin همکاری کامل با جاوا دارد

یکی از مهمترین و همچنین بهترین ویژگیها و کاربرد کاتلین، قابلیت همکاری عمیق آن با جاوا است. این ویژگی ، در واقع، بسیاری از توسعه دهندگان جاوا و همچنین توسعه دهندگان برنامه های اندروید را برای یادگیری Kotlin جذب کرده است.

سازگاری (Compatibility) یکی از ویژگی های کاتلین است

کاتلین با نسخه JDK6 سازگاری بالا دارد و به طور کامل توسط اندروید استودیو پشتیبانی می شود.

کارایی (Performance) یکی از ویژگی های کاتلین است

کاتلین با سرعت بیشتری نسبت به جاوا اجرا می شود و این به خاطر استفاده از بایت کدهای ساده تر از جاوا است. کاتلین از Inline function ها و Lambda پیشتیبانی می کند و Lambda اغلب از جاوا خام سرعت بیشتری دارد (البته در خود جاوا همین قضیه صدق می کند یعنی شما از Lambda که استفاده می کنید سرعت بالاتری دارید).

ویژگی Footprint یکی دیگر از ویژگی های کاتلین است

کاتلین دارای کتابخانه Runtime بسیار کم حجم است که می تواند از طریق استفاده از ProGuard نیز کاهش یابد.

زمان کامپایل سریع یکی از ویژگی های کاتلین است

معمولا زمان کاپایل کاتلین سریعتر از جاواست.

کاتلین دارای ویژگی Lazy-loading یا بارگذاری تنبل است

ویژگی Lazy-loading بهترین راه حل برای توسعه دهندگانی که می خواهند زمان راه اندازی برنامه اندروید خود را کاهش دهند است تا محتوای برنامه هایشان سریعتر نمایش داده شود. با ویژگی Lazy-loading، توسعه‌دهندگان اندروید می‌توانند تنها منابعی را که لازم است در حافظه اصلی بارگذاری کنند. اگر به دنبال این ویژگی و کاربرد آن در زبان برنامه نویسی kotlin هستید بهترین زبان برنامه نویسی انتخاب پیش روی شماست.

کلاس های داده در کاتلین

لزوم وجود یک کلاس همیشه توسط طراحان/سازندگان زبان برنامه نویسی بحث می شود. به طور معمول، یک کلاس داده در جاوا حاوی تعداد زیادی کد boilerplate است که توسعه دهندگان باید از آنها صرف نظر کنند تا کاربرد واقعی آن کلاس را دریابند. اما اکنون در Kotlin، توسعه دهندگان اندروید می توانند معادل همان کد جاوا را به روشی ساده و با کد کمتر بنویسند. بنابراین، کلاس های داده در Kotlin نیز به عنوان یکی از بهترین کاربرد زبان kotlin شناخته می شوند.

کاربرد زبان کاتلین در پروژه های و کاهش هزینه ها

کاهش هزینه ها یکی از مهمترین دلایل کاربردهای kotlin در لیست اولویت بسیاری از کارآفرینان است. چون منبع باز است، بنابراین لازم نیست برای مجوز آن بیش از Kotlin هزینه کنید. علاوه بر این، اگر کاتلین را با سایر زبان های برنامه نویسی مقایسه کنیم، یادگیری آن برای توسعه دهندگان نیز آسان و سریع تر است.

کاربرد زبان کاتلین در پروژه ها بخاطر سینتکس تمیز و فشرده

این زبان برنامه نویسی در زمینه نحو و تمیزی کد بسیار جلوتر از جاوا است. با کاربرد زبان کاتلین در پروژه ها، کارها را تنها با چند خط کد انجام می دهید. کدنویسی تمیز مزایای دیگری مانند تعمیر و نگهداری آسان، کد خوانا، و تغییرات آسان در مواقع ضروری را بهمراه خواهد داشت.

مزایای استفاده از زبان کاتلین

  • کدهای نوشته شده با کاتلین بصورت خلاصه و تر و تمیز و جمع و جور هستند.
  • زمان کمتری در کدنویسی می گیرد و می توانید کدخط های بیشتری درست کنید.
  • تیم جت برینز به طور مداوم در حال بهبود زبان کاتلین است چون این شرکت به این پروژه متعهد است و بخاطر همین تیم بزرگی روی آن کار می کند تا همیشه آن را بهبود دهند و همچنین دارای یک مدل تجاری پایداری است.
  • کاتلین برای توسعه چند پلت فرم مناسب است.
  • علاوه بر توسعه اندروید می توانید برای وب و بک اند و سایر حوزه ها هم از کاتلین استفاده کنید.
  • بنیانگذاران کاتلین پشتیبانی Gradle را اضافه کردند تا بتوانید پرونده های Gradle را در کاتلین بنویسید. آنها به طور فعال در حال توسعه Kotlin / Native هستند که به شما امکان ساخت برنامه های iOS را می دهد. به این ترتیب ،
  • حتی می توانید برنامه های بومی را به این زبان نیز بنویسید.
  • ایمنی خوبی توسط کاتلین فراهم می شود.

معایب استفاده از زبان کاتلین

همانطور که در بالا به آنها اشاره کردیم، مزایا Kotlin زیاد است ولی مانند هر زبان برنامه نویسی دیگری دارای معایبی هم است که در این قسمت می خواهیم آنها را باهم بررسی کنیم.

  • اگر در حال حاضر برای پروژه های اندروید از جاوا استفاده می کنید و می خواهید به سمت کاتلین کوچ کنید باید هزینه و زمانی را برای آموزش کاتلین به کارمندان خود صرف کنید.
  • کاتلین هنوز به جاوا تبدیل نشده است اگرچه کاتلین شباهت بسیاری به زبان جاوا دارد اما تفاوت های اساسی در هسته آن دو نیز وجود دارد. بنابراین برنامه نویسان بدون یادگیری پیش نیازهای Kotlin قادر به کار با آن نیستند.
  • نوسان در سرعت فرآیند کامپایل در کاتلین وجود دارد. در برخی موارد مانند سازه های افزایشی (Incremental Builds) سرعت Kotlin به مراتب بهتر از جاوا است اما در زمینه سازه های تمیز و شفاف جاوا حرف اول را می زند.
  • کمبود نیروی متخصص یکی از معایب جاوا است. پس از کنفرانس I/O که گوگل حمایت خود از کاتلین را به صورت رسمی اعلام کرد، کمپانی ها با مشکل کمبود برنامه نویس کاتلین مواجه شدند. در طرف دیگر برنامه نویسان جاوا به وفور و به راحتی در بازار کار پیدا می شوند.

Kotlin

چند مثال از کد نویسی در محیط زبان برنامه نویسی کاتلین

در زیر مثال هایی با زبان کاتلین میبیند.(به نقل از سایت رسمی کاتلین)
اولی که یک تابع است که متن hello world را نشان میدهد.

}(<fun main (args: Array<String
{("!println( "Hello World}

دومین مثال همان تابع مثال اول است که یک hello world را چاپ میکند اما از روش object-oriented

}(class Greeter(val name: String
}()fun greet
;("{println("Hello, $ {name
{
{

}(<fun main(args: Array<String

()Greeter(args[0]).greet

{

 

جمع بندی

در این مطلب به معرفی زبان برنامه نویسی کاتلین پرداختیم و با مزایای و معایب زبان برنامه نویسی کاتلین آشنا شدیم موضوع حائز اهمیتی که میتوان به آن اشاره کرد این است که تعداد برنامه نویسان اندروید که از زبان کاتلین استفاده میکنند به سرعت در حال افزایش است و ممکن است در آینده کاتلین جایگزین جاوا شود از طرفی به دلیل حمایت گوگل از آن میتواند انتخاب مناسبی باشد در حال حاضر هر دو زبان کاتلین و جاوا کاربرد دارند و طبق مزیت هایی که برای زبان برنامه نویسی کاتلین برشمردیم همچون وضوح و به روز بودن و چند پلت فرمی بودن ، قابلیت همکاری با جاوا و همچنین استفاده از آن به صورت محلی و ایمنی بیشتر و مطابقت با کد جاوا و … بهتر است این زبان را یاد بگیرید تا در برنامه نویسی اپلیکیشن از آن استفاده کنید ، در نتیجه برای انتخاب و یادگیری زبان برنامه نویسی اندروید بهتراست به این نکات توجه کنید.

 

منبع: elecomco – wikipedia

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.