مهندسی مکانیک

چه نرم افزارهایی را برای ورود به بازار کار مهندسی مکانیک یاد بگیریم؟

یکی از دغدغه های مهندسین مکانیک بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه ورود به بازار کار میباشد که بعد از درخواست برای موقعیت های شغلی مختلف متوجه می شوند که تخصص های خواسته شده که بیشتر نرم افزاری هستند را ندارند. متاسفانه بسیاری از تخصص های مورد نیاز امروزه در شغل های مختلف به صورت تخصصی در دانشگاه ها آموزش داده نمی شود و دانشجو باید این نیاز رو قبل از فارغ التحصیلی برآورده کند. در این وبلاگ می خواهیم شما را با تخصص های اصلی نرم‌افزاری مهندسی مکانیک که شما نیاز دارید آنها را قبل از ورود به بازار کار آموزش ببینید آشنا کنیم.

مهندسی مکانیک

ابتدا می آید یک نیم نگاهی به رشته مهندسی مکانیک بیاندازیم. به طورکلی مهندسی مکانیک در سه گرایش مختلف ساخت و تولید، طراحی کاربردی و مکانیک سیالات فعالیت می کنند. در گرایش ساخت و تولید دانشجویان با مفاهیم و پارامترهای مربوط به ساخت قطعات به روش های مختلف آشنا می شوند. در گرایش طراحی کاربردی یا همان مکانیک جامدات دانشجویان با مفاهیم و تئوری های مربوط به تحلیل قطعات آشنایی پیدا می کنند. و در نهایت در گرایش مکانیک سیالات به مفاهیم سیالات مانند انتقال حرارت می پردازند.البته گرایش های دیگری در زمینه مهندسی مکانیک مانند مهندسی خودرو، راه آهن، کامپوزیت و غیره است که به صورت تخصصی تر در زمینه مربوطه آموزش می بینند.

متاسفانه در دانشگاه ها چه در داخل و چه در خارج از کشور خیلی از تخصص های مورد نیاز بازار کار را آموزش نمی دهند و بیشتر به مفاهیم تئوری پرداخته می شود و دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی سردرگم می شوند. یکی از اصلی ترین تخصص های مورد نیاز بازار کار امروزه تخصص نرم‌افزاری هستش که در بسیاری از موقعیت های شغلی الزام به دانستن یک سری از این نرم افزار ها می باشد.

چه نرم افزارهایی را برای ورود به بازار کار مهندسی مکانیک یاد بگیریم؟

از لحاظ نرم افزاری رشته مهندسی مکانیک به سه دسته طراحی، تحلیل و ساخت تقسیم بندی می شود. در ادامه می خواهیم شما را با هر یک از این دسته بندی ها آشنا و نرم افزارهای پرکاربرد مورد استفاده را معرفی کنیم:

نرم افزار های طراحی به کمک کامپیوتر (CAD)

اولین و مهمترین دسته‌ طراحی به کمک کامپیوتر (Computer Aided Design) می باشد. مسلمان قبل از شروع هر کاری یک مهندس مکانیک باید بتواند یک طرح سه بعدی از مسئله خود ایجاد بکند. چه هدف تحلیل اون قطعه باشد و یا ساخت آن نیاز به مدل اولیه می باشد. جهت مدل سازی قطعات نرم افزارهای تخصصی از قبیل: SolidWorks، CATIA، Inventor،NX  و… هستن که امروز در صنعت دنیا از آنها برای مدلسازی قطعات صنعتی استفاده می شود. به عنوان مثال شما با اموزش سالیدورک می توانید هر هندسه و قطعه مورد نظر خود را مدلسازی کنید تا در مرحله بعدی فرآیند ساخت یا تحلیل را روی آن پیاده کنید. اگر جست و جویی در زمینه های شغلی داشته باشید متوجه می شوید که خیلی از آنها دانستن حداقل یک نرم افزار طراحی را الزامی میدانند.

طراحی با سالیدورک

تحلیل به کمک کامپیوتر (CAE)

دسته بندی دوم تحلیل به کمک کامپیوتر (Computer Aided Engineering) می باشد که توی این قسمت یک سری از نرم افزارها برای تحلیل های مختلف مهندسی از قبیل تحلیل های تنش و کرنش، تحلیل های حرارتی، تحلیل نیروگاه ها، تحلیل سیستم های خودرو و… وجود دارند. به دلیل گسترده بودن نرم افزارها در زمینه تحلیل فرد باید ابتدا تخصص مورد نظر خود را انتخاب کند و بر اساس اون نرم‌افزار را آموزش ببیند. نکته بسیار مهم در این زمینه این است که دانستن نرم‌افزار به تنهایی برای فرد مفید نیست و باید مفاهیم مربوط به اون تخصص را که بسیاری از آنها در دانشگاه آموزش داده می شوند بدانند و نرم افزار فقط به عنوان یک ابزار برای ساده سازی کارها استفاده می شود.

با توجه به تعداد زیاد نرم‌افزارها و تخصص های مهندسی مکانیک در زمینه تحلیل در ادامه پرکاربردترین این نرم افزار ها و کاربرد آنها را ذکر می کنیم:

  • آباکوس (ABAQUS) – تحلیل المان محدود جامدات
  • انسیس (ANSYS) – مناسب تحلیل های سیالات و جامدات
  • ال اس داینا (LS-DYNA) – مناسب تحلیل های سرعت بالا مانند تصادف
  • ترموفلو (Thermoflow) – تحلیل نیروگاه ها
  • کامسول (Comsol) – تحلیل های مولتی فیزیکس
  • مولد فلو (Mold flow) – تحلیل قالب های تزریق پلاستیک
  • پروکست (Procast) – تحلیل قالب های ریخته گری
  • دفرم (Deform) – تحلیل شکل دهی فلزات

نرم افزار های مهندسی مکانیک

ساخت به کمک کامپیوتر (CAM)

هدف نهایی یک مهندس مکانیک تولید و ساخت یک قطعه و یا یک مجموعه می باشد. با توجه به پیشرفت تکنولوژی امروزه قطعات را می توان به روش های مختلف تولید کرد. با استفاده از نرم افزار های ساخت به کمک کامپیوتر می توان کنترل بهتر و دقیق تری بر روی فرایندهای تولید داشته باشیم. نرم افزار های اصلی که در این دسته استفاده می‌شوند کنترل ماشین ابزار ها به وسیله کامپیوتر ها می باشند. به عنوان مثال یکی از فرایند های پرکاربرد ساخت قطعات ماشینکاری با استفاده از دستگاه سی ان سی می باشد چه جهت کنترل حرکت ابزار دستگاه میتوان با استفاده از نرم افزارهای تخصصی این کار را انجام دهیم. از نرم افزار های پرکاربرد در زمینه ساخت قطعات میتوان نرم افزار پاورمیل (Powermill)، مسترکم (Mastercam)، سالیدکم (Solid cam) را نام برد که در بسیاری از زمینه های شغلی ساخت به آن نیاز است.

کلام آخر:
تصمیم خود را بگیرید و با شروع آموزش نرم افزار های مهندسی مکانیک به عنوان یک متخصص در صنعت فعالیت کنید. مرجع آموزشی مکتبی نو زیر نظر دکتر دیوید ظریف پور با ارائه پکیج های آموزشی در زمینه های مختلف مهندسی مکانیک نیاز هر دانشجو را جهت ورود به بازار کار برطرف کرده است.
انواع پکیج های آموزش نرم افزارهای مهندسی مکانیک در مکتبی نو

  • آموزش ۰ تا ۱۰۰ نرم افزار SolidWorks
  • آموزش ۰ تا ۱۰۰ نرم افزار CATIA
  • آموزش ۰ تا ۱۰۰ نرم افزار Inventor
  • آموزش نقشه خوانی صنعتی
  • مهندسی معکوس با سالیدورک و کتیا
    مهندسی معکوس با نرم افزار Geomagic Design X
  • آموزش ابرنقاط در سالیدورک
    آموزش تخصصی آباکوس (Abaqus)
  • آموزش ماشین کاری با نرم افزار Powermill
  • آموزش تحلیل نیروگاه ها با نرم افزار Thermoflow
  • آموزش ال اس داینا LS-DYNA

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.