سیم و کابل

تفاوت سیم فاز و نول چیست؟

تفاوت بین سیم فاز و نول چیست؟ سیم فاز و نول را چگونه از یکدیگر تشخیص دهیم؟ به طور کلی تمام سیم ها به فازهای نول و زمین تقسیم می شوند. هر کدام با توجه به کارکرد خود وظیفه خاصی را در سیستم برق رسانی ساختمان یا شبکه برق شهر انجام می دهند.

شناسایی صحیح هر یک از این سیم ها نه تنها شما را از خطراتی مانند آتش سوزی و برق گرفتگی محافظت می کند، بلکه کار با آنها را بسیار آسان می کند. بنابراین داشتن اطلاعات در مورد رنگ، ساختار و کاربرد سیم ها اهمیت زیادی پیدا می کند. در ادامه با این مقاله از پورتال جامع مهندسین ایران همراه باشید تا شما را با ویژگی ها و تفاوت های سیم فاز و نول بیشتر آشنا کنیم.

سیم فاز چیست؟

سیم هایی که جریان الکتریکی را از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل می کنند، سیم فاز نامیده می شوند. به دلیل وجود جریان الکتریکی در این نوع سیم، خطر برق گرفتگی وجود دارد. بنابراین هنگام دست زدن به این سیم باید از دستکش و ابزار مخصوص استفاده کنید.

تفاوت سیم فاز و نول

رنگ سیم فاز

برای تشخیص بهتر سیم های فاز و خطری که دارند، رنگ مشکی برای آنها انتخاب شده است. البته همیشه این احتمال وجود دارد که سازندگان رنگ های دیگری را برای این نوع سیم ها در نظر بگیرند. گاهی برای تشخیص راحت تر سیم ها از یکدیگر از سیم های فاز با رنگ های مختلف استفاده می شود.

سیم نول چیست؟

در فرآیند برق رسانی ساختمان باید از سیم های تکمیلی نیز برای عبور و برگشت برق از مسیر استفاده شود. به عنوان مثال، جریان الکتریکی برای عبور و عملکرد صحیح نیاز به یک مسیر برگشت به مدار دارد که این وظیفه سیم نول است. به عبارت دیگر می توان گفت وجود سیم های نول در مدار برق بسیار ضروری است.

رنگ سیم نول

رنگ یکی دیگر از عوامل اساسی است که سیم های فاز و نول را متمایز می کند. سیم های نول معمولاً در مدارهای الکتریکی با رنگ آبی یا سفید مشخص می شوند. عبارت درج شده روی این نوع سیم از مخفف کلمه Neutral به معنی خنثی گرفته شده است.

تفاوت سیم فاز و نول

به طور کلی برای راه اندازی مدار الکتریکی به دو رشته سیم فاز و صفر نیاز است که همیشه به عنوان مکمل یکدیگر عمل می کنند. یعنی یکی از سیم ها حامل جریان الکتریکی (سیم فاز) و دیگری مسیری برای جریان برگشتی آن (سیم نول) است. برای تشخیص بهتر این دو سیم از یکدیگر می توانید از ابزاری به نام فازمتر استفاده کنید که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

تفاوت سیم فاز و نول

نحوه تشخیص فاز و نول با فازمتر

یکی از راه های آسان برای تشخیص تفاوت بین سیم فاز و نول، استفاده از فازمتر است. فاز متر ابزاری برای اندازه گیری الکتریسیته در مدارها و سیم های الکتریکی است. این ابزار به گونه ای طراحی شده است که در هنگام برخورد با جریان الکتریکی، چراغ نصب شده بر روی آن روشن می شود. اگر فازمتر پس از اصابت چراغ خاموش بماند، نشان دهنده عدم وجود برق در مدار است.

بنابراین، اگر از ماهیت اصلی سیم های مدار مطمئن نیستید، می توانید با استفاده از فازمتر برای شناسایی سیم های مدار کمک بگیرید. کافی است قسمت سر فلزی ابزار را به سیم بچسبانید و به یاد داشته باشید که سیم های نول بدون جریان برق و سیم های فاز دارای جریان الکتریکی هستند.

نحوه تشخیص فاز و نول بدون فازمتر

یکی از مطمئن ترین راه ها برای تشخیص سیم فاز و نول، توجه به رنگ یا استفاده از مولتی متر است. در قسمت های قبل اطلاعاتی در مورد رنگ این دو سیم در اختیار شما قرار دادیم. در روش مولتی متر باید بدانید که درجه آن باید روی ولتاژ متناوب در ولتاژ ۳۰۰ تا ۷۵۰ باشد سپس یکی از پروپ ها را به لوله آب یا زمین وصل کنید. اگر سیم مورد آزمایش از نوع فاز باشد، به راحتی ولتاژ حاصل را تشخیص خواهید داد.

تشخیص سیم فاز و نول و ارت

پس از به دست آوردن اطلاعات کافی در مورد تفاوت سیم فاز و نول، نوبت به تشخیص آنها از سیم ارت می رسد. سیم ارت سیمی است که برای ایمن سازی مدار برق استفاده می شود. این سیم معمولا با رنگ های سبز و زرد مشخص می شود و معمولا جریان ندارد. اگرچه ممکن است هنگام قطع و وصل شدن برق مقدار کمی جریان داشته باشد. از طرفی سیم های نول ممکن است در چنین شرایطی خطرناک تلقی شوند.

اگرچه فرآیند تشخیص سیم های فاز، نول و حتی ارت بدون استفاده از فازمتر بسیار آسان به نظر می رسد، اما برای انجام این کار باید از افراد متخصص و متخصص در این زمینه کمک بگیرید. زیرا خطر برق گرفتگی همیشه شما را تهدید می کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.