سیم و کابل

کابل شبکه چیست؟ معرفی و انواع کابل شبکه

معرفی کابل شبکه موضوعی است که دراین مقاله به آن پرداخته‌ایم. همانطور که می‌دانید، دسترسی به اینترنت با استفاده از روش‌های مختلفی امکان‌پذیر است که به طور کل به دو دسته اتصال به اینترنت با استفاده از کابل‌ شبکه و اتصال بی‌سیم تقسیم بندی می‌شود. همیشه از خود پرسیده‌اید که اصلا کابل شبکه چیست؟ و به چه دردی میخورد؟ پورتال جامع مهندسین ایران در این مقاله به معرفی انواع کابل شبکه خواهد پرداخت پس با ما همراه باشید.

کابل شبکه

کابل شبکه چیست؟

کابل شبکه ( network cable ) یک کابل شامل ۸ عدد سیم مسی (معمولا مفتول) است که به صورت ۴ زوج به هم تابیده در زیر روکش کابل قرار دارد. وظیفه کابل شبکه جا به جا کردن اطلاعات و دیتا است و نسبت به سایر کابل های رایج مثل کابل برق از حساسیت بسیار بالاتری برخوردار است. این حساسیت بالا به علت تابیده شدن سیم های مسی درون کابل طبق یک استاندارد و زاویه ای خاص است که اگر در هر قسمت از کابل هر یک از زوج های به هم تابیده زاویه پیچش استاندارد خود را از دست بدهد منجر به قطع شدن کل جریان عبوری از کابل، مابین فرستنده و گیرنده خواهد شد.

به همین دلیل است که کمپانی های سازنده کابل شبکه از بسته بندی های استاندارد کارتن و قرقره برای کابل های شبکه استفاده می کنند و نصابان شبکه هم با احتیاط و بدون دادن زاویه و خم کردن قسمت های مختلف کابل اقدام به نصب آن می نمایند. یکی از علل تفاوت کابل های شبکه سرعت انتقال دیتا و پهنای باند در آن هاست که با استفاده از واژه کتگوری کابل های شبکه از یکدیگر متمایز می شوند. سرعت و پهنای باند یک کابل Cat6 از یک کابل Cat5e بیشتر است. علت این امر بالا رفتن تعداد پیچش زوج های کابل شبکه Cat6 نسبت به Cat5e است.

به زبان ساده تر هرچه تعداد پیچش سیم ها به دور یکدیگر در هر زوج بیشتر باشد، کابل از سرعت و پهنای باند بالاتری برخودار است که در عکس فوق نیز آن را به شما نشان داده ایم. شرکت های سازنده دائماً توصیه می کنند که نصابان شبکه هنگام اتصال کیستون ها به کابل مراقب پیچش زوج های کابل باشند و حتی به همین علت امروزه نسل های جدیدی از کیستون ها را وارد بازار کرده اند که نیاز نیست تا کوچک ترین تغییری در زاویه پیچش زوج ها انجام شود. در زبان انگلیسی به “زوج به هم تابیده” اصطلاحاً (Twisted Pair) گفته می شود.

کابل شبکه

کتگوری کابل شبکه چیست؟

به طور کلی کابل های شبکه با توجه به سرعت و حجم پهنای باند با استاندارد (Category) دسته بندی می شوند. گتگوری کابل شبکه نشان دهنده نسل و ورژن آن است که به مخاطب بیان می کند کابل شبکه از چه سرعت و پهنای باند استانداردی پشتیبانی می کند. اگر فرض کنیم که کتگوری کابل های شبکه وجود نداشت، امروزه میلیون ها مدل کابل شبکه با سرعت و پهنای باند گوناگون در دنیا وجود داشت و هر کارخانه برای هر کابل شبکه تولیدی خود سرعت و پهنای باند خاصی را در نظر می گرفت و خریداران با آزمون و خطای برندهای مختلف و تحقیقات زیاد متوجه بهترین کابل مورد نیاز خود می شدند. همچنین هنگام خرید سایر تجهیزات شبکه نظیر پچ پنل، کیستون و پچ کورد خریدار واقعا نمی دانست از چه مدل تجهیزات همگامی برای اتصال به کابل شبکه خود بدون پرداخت هزینه بیشتر استفاده کند که به لطف استاندارد کتگوری کلیه کارخانه های سازنده تجهیزات شبکه موظف به پاس کردن استاندارد های بین المللی در اینباره هستند.

انواع کتگوری کابل شبکه

همانطور که گفته شد کابل های شبکه از لحاظ سرعت و حجم پهنای باند به گروه های مختلفی تقسیم بندی می شوند. این گروه ها با نام کتگوری شناخته می شوند که هرچقدر سرعت و پهنای باند یک کابل بیشتر باشد عدد کنار واژه کتگوری بیشتر است. عبارت کَت یا Cat مخفف عبارت کتگوری است که معروف ترین و پراستفاده ترین کتگوری ها، Cat6 است که به صورت کَتِ سیکس خوانده می شود. در حال حاضر بهترین و قدرتمندترین مدل کتگوری ها Category 8 و ضعیف ترین مدل آن Category 1 است که این مدل سالیان سال است به علت عدم بازدهی و کاربری مناسب در دنیای مدرن امروز جای خود را به Category 3 داده است. اگر یک تولید کننده موفق شود کابلی تولید کند که توانایی عبور اطلاعات با سرعتی معادل پانصد مگاهرتز (۵۰۰Mhz) و پهنای باندی معادل یک گیگابیت در ثانیه (۱Gb/ps) را داشته باشد، کابل ذکر شده در گروه کابل های Cat6 قرار خواهد گرفت.

کابل شبکه

 

لیست زیر شامل تمامی کتگوری ها به همراه سرعت انتقال، میزان پهنای باند و کاربرد کابل ها است.

CATEGORY (SPEED (BIT/PS (BANDWIDTH (HZ USAGE
Cat1 ۱Mbps Max ۱Mhz سیستم های قدیمی تلفن
Cat2 ۴Mbps Max ۴Mhz شبکه های Token Ring
Cat3 ۱۰Mbps Max ۱۶Mhz Token Ring، ۱۰ Base-T Ethernet
Cat4 ۱۶Mbps Max ۲۰Mhz شبکه های Token Ring
Cat5e ۱۰۰Mbps Max ۱۰۰-۲۵۰Mhz اینترنت و اینترنت پرسرعت
Cat6 ۱Gbps Max ۲۵۰-۵۰۰Mhz اینترنت پرسرعت و گیگابیتی
Cat6a ۱۰Gbps Max ۶۰۰Mhz شبکه های گیگابیتی (دیتاسنتر)
Cat7 ۱۰Gbps Max ۶۰۰-۱۰۰۰Mhz شبکه های گیگابیتی (دیتاسنتر)
Cat7a ۱۰Gbps Max ۱Ghz شبکه های گیگابیتی (دیتاسنتر)
Cat8 ۴۰Gbps Max ۲Ghz شبکه های گیگابیتی (دیتاسنتر)

 

روکش LSZH کابل شبکه چیست؟

کابل های شبکه از روکش های مختلفی به جهت حفاظت از زوج های به هم تابیده استفاده می کنند. یکی از معروف ترین این روکش ها اِل اِس زِد اِچ (LSZH) می باشد که مخفف عبارت (Low Smoke Zero Halogin) است. کابل هایی از جنس PVC در مواقع آتش سوزی از خود دود غلیظی که حاوی مقادیر زیادی گاز سمی هالوژن است تولید می کنند که در صورت مسمومیت فرد تنفس کننده با این گاز امکان فوت نیز وجود دارد. روکش LSZH از جمله روکش هایی است که در هنگام آتش سوزی از خود گاز هالوژن تولید نمی کند و در صورت قرار گرفتن در مجاورت آتش نیز کمترین میزان دود را از خود پخش می کند به همین دلیل عبارت انگلیسی Low Smoke Zero Halogen برای این دسته از روکش ها انتخاب شده است. در مواقعی و در برخی از کاتالوگ ها و مشخصات محصولات ممکن است با عبارت LSOH رو به رو شوید که این عبارت هم بیانگر همین روکش است. تنها تفاوت این دو در نوع زبان ها و گفتار است که در انگلیسی بریتانیایی عدد صفر معادل Zero و در انگلیسی آمریکایی عدد صفر معادل Oh می باشد.

کابل شبکه UTP

کابل شبکه UTP به آن دسته از کابل هایی گفته می شود که هیچگونه شیلد و فویلی به جهت حفاظ زوج های به هم تابیده درون کابل ندارند. UTP مخفف عبارت Unshielded Twisted Pair است که به معنی زوج های به هم تابیده بدون محافظ است. از کابل های شبکه بدون شیلد و فویل عموماً در مواقعی استفاده می شود که نویز و پارازیت سیگنال های عبوری کابل را تهدید نمی کند. کابل شبکه Cat5e UTP یکی از ارزان ترین کابل های شبکه استاندارد بازار است که به جهت استفاده در اتصال و برقراری ارتباط یک شبکه داخلی مورد استفاده قرار می گیرد. از دیگر مدل های رایج و پرفروش بازار کابل شبکه Cat6 UTP است که به علت بازدهی بالا و پهنای باند مناسب بیشتر در اتصال شبکات ادارات، موسسات و شرکت ها استفاده می شود. این دو مدل کابل شبکه همچنین به علت قیمت ارزان و بازدهی بالا از رایج ترین کابل های شبکه محسوب می شوند.

کابل شبکه

تفاوت کابل شبکه UTP و SFTP

با مفهوم کابل شبکه UTP آشنا شدید اما تفاوت کابل شبکه UTP و SFTP چیست؟ درست مقابل کابل شبکه UTP، کابل شبکه SFTP وجود دارد که مخفف عبارت Shielded Foil Twisted Pair است. کابل های SFTP از شیلد و فویل به جهت حفاظت زوج های به هم تابیده درون کابل در برابر امواج مزاحم و پارازیت محافظت می کنند. جنس شیلد و فویل معمولاً از آلومینیوم است که به علت خاصیت ضدپارازیت بالای این فلز و قیمت مناسب تر نسبت به سایر فلزات کارخانه های سازنده از آن به همراه یک لایه ورق پلاستیکی از جنس پلی اتیلن استفاده می کنند. در این میان مدل های دیگری از کابل ها با نام کابل شبکه STP و یا کابل شبکه FTP وجود دارد که S بیانگر شیلد و F بیانگر فویل به دور مجموعه زوج های به هم تابیده است.

کابل شبکه U/UTP و F/UTP

در گذشته کابل های شبکه به روش زیر نامگذاری می شدند و خریداران با استفاده از این واژه های کوتاه متوجه می شدند که کابل شبکه مورد نظرشان از لحاظ شیلد و فویل چه ساختاری دارد. مثلا اگر شخصی کابل شبکه Cat6a فویلدار می خواست برای بیان آن عبارت FTP را به کار می برد.

ساختار عبارت خلاصه
فاقد شیلد و فویل UTP
شیلد و فویل SFTP
فقط فویل FTP
فقط شیلد STP

 

طبق استانداردهای جدید شرکت های سازنده کابل، اکنون استفاده از شیلد و فویل ها در ساختار کابل به دو روش انجام می پذیرد. روش اول استفاده از فویل به دور هر یک از زوج ها و شیلد بر روی کلی زوج ها و روش دوم هم استفاده از شیلد و فویل به دور کلیه مجموعه سیم های درون کابل است. در روش جدید بیان ساختار کابل؛ عبارت های قبل از اسلش به ما بیان می کند که چه چیز بر روی مجموعه کامل زوج هاست و عبارت بعد از اسلش هم بیان می کند که چه چیزی بر روی هر یک از زوج ها قرار دارد.

 

به دور هر زوج به دور کل زوج ها عبارت خلاصه
N/A N/A U/UTP
N/A فویل F/UTP
N/A شیلد S/UTP
N/A شیلد و فویل SF/UTP
فویل شیلد S/FTP
فویل فویل F/FTP
فویل N/A U/FTP

 

برند های کابل شبکه

برند ها و شرکت های زیادی در دنیا تولید کننده کابل شبکه هستند. مطرح ترین برندهای کابل شبکه در جهان در کشورهایی نظیر آمریکا، فرانسه و آلمان قرار دارند که بهترین و باکیفیت ترین کابل شبکه را روانه بازار می کنند. یکی از ملاک های مهم در قوانین استاندارد کشورهای مدرن در تولید کابل شبکه، کیفیت و عمر طولانی بدون افت سیگنال با گذشت عمر کابل و تجهیزات شبکه است که متاسفانه در ایران خریداران بدون در نظر گرفتن این استاندارد مهم، تست فلوک را به عنوان ملاک تشخیص خوب یا بد بودن کابل در نظر می گیرند که این باور اشتباه است. چرا که یک کابل شبکه ممکن است در هنگام خرید تست فلوک را با عدد ۱۰ پاس کند اما پس از گذشت ۳ سال از عمر آن به علت استفاده از مواد بی کیفیت به سختی موفق به عبور سیگنال های دیجیتالی باشد.

شرکت های قدرتمند آمریکایی، فرانسوی و آلمانی اهمیت زیادی به تست فلوک نمی دهند. در واقع تست فلوک بیانگر صحت کارکرد یک کابل شبکه محسوب می شود و به همین دلیل به علت استقبال جهانی از برندهای مطرح، این شرکت ها تمرکز زیادی بر روی عدد تست فلوک ندارند. صحت این حرف را اینطور مطرح می کنیم که اگر کیفیت برای شما مهم است یک سوال از خودتان بپرسید که اگر یک برند کابل شبکه آلمانی با تست فلوک ۶ به شما پیشنهاد شود حاضر هستید به جای آن یک کابل چینی با تست فلوک ۱۰ انتخاب کنید؟ اگر واقعا به دنبال کیفیت باشید قطعا پاسخ این سوال خیر است. درست شبیه این مثال عملکرد شرکت اپل است که تمام شرکت ها از جمله شرکت های چینی دوربین های ۲۴ مگاپیکسلی برای تلفن های همراه خود در نظر می گیرند اما شرکت اپل در جدید ترین مدل های تلفن همراه خود نیز دوربین های ۱۲ مگاپیکسلی را برای تلفن های همراه تولیدی خود در نظر می گیرد چرا که این شرکت تولید کننده گوشی های باکیفیتی است و مشتریان آن هم اشخاصی هستند که به دنبال کیفیت بالا و برند آن هستند. بنابراین برندهای کابل شبکه ساز بزرگ دنیا با وجود مشتریانی نظیر دیتاسنتر گوگل، اپل و دیتاسنتر سیتی گراپ و امثال آن ها که نیاز به خرید کابل و تجهیزات باکیفیت دارند عمده تمرکز خود را بر روی کیفیت بالای محصول تولیدی خود قرار می دهند.

 


سوالات متداول کابل شبکه

✔ کابل شبکه (network cable) چیست؟

کابل شبکه ( network cable ) به مجموعه سیم‌هایی از جنس مس یا شیشه گفته می‌شود که برای اتصال و انتقال داده و اطلاعات بین کامپیوترها و روترها و سوییچ‌ها و شبکه‌های استورج SAN (به طور کلی بین اجزا و مولفه های شبکه) استفاده می‌شود.

✔ کاربرد کابل شبکه چیست؟

کابل شبکه به زبان ساده رابط بین دستگاه‌ها برای اتصال و انتقال داده است که در بستر شبکه اتفاق میفتد. اطلاعات دراین کابل بین مبدا و مقصد در جریان است. یک مثال واضح، اینترنت است که بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. کابل‌های شبکه کامپیوتری نیز مورد مناسبی برای مثال هستند تا این نوع کابل‌ها قابل فهم‌ شوند.

✔ کابل شبکه چگونه کار می‌کند؟

داده‌هایی که برای ما قابل فهم هستند، هنگام انتقال توسط سیم از یک دستگاه به دستگاه‌های دیگر طی فرآیندهای نرم افزاری و سخت افزاری به کدهای صفر و یک تبدیل می‌شوند و بعد از آن به همان صورت اولیه به مقصد تحویل داده می‌شود.

✔ آیا رنگ‌های سیم‌های داخلی کابل معنی خاصی دارند؟

خیر، رنگ‌بندی سیم‌های انواع کابل شبکه تنها به دلیل سهولت در شناسایی متفاوت تعبیه شده‌اند.

✔ پیشینه کابل شبکه

ایده ارتباطات دیجیتالی در سال ۱۸۴۴ توسط ساموئل مورس و اختراع تلگراف ارایه شد. شاید در نگاه اول با آنچه که ما امروز داریم بسیار متفاوت باشد اما اساسا یکی است. تفاوت مهم آنها سرعت آنهاست.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.